Tri-Anthropo-Type Paschalidis


Γιώργος Πασχαλίδης

Η εγκαθίδρυση του φόβου πλέον, ώθησε τους ανθρώπους αντί να απολαμβάνουν, να τρέχουν και να αποθηκεύουν ώστε να έχουν για το αβέβαιο πια μέλλον. Αυτός είναι ο φόβος. Να ταξιδεύει η σκέψη, να ψάχνει στο μέλλον, και να καταλήγει να βασανίζεται για πιθανούς κινδύνους που ΘΑ προκύψουν, τους οποίους γιγαντώνει, δημιουργώντας …φαντάσματα!

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Ευθεία επίθεση από Γάλλο πρώην υπουργό:"Η Τουρκία απειλεί όλο τον κόσμο!"

Η Τουρκία απειλεί όλο τον κόσμο και δεν είναι μια χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας Πατρίκ Ντεβετζιάν αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη από την Εθνοσυνέλευση.

«Η Τουρκία είναι μια χώρα που απειλεί όλο τον κόσμο», δήλωσε ο αρμενικής καταγωγής βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος UMP στο ραδιοσταθμό France Inter, αναφέροντας «το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα».«Η Τουρκία μέσα σε σε λιγότερο από ένα χρόνο απείλησε πάνω από επτά χώρες: πιστεύετε ότι αυτός είναι ο κατάλληλος τρόπος συμπεριφοράς στις διεθνείς σχέσεις;», διερωτήθηκε ο Πατρίκ Ντεβετζιάν.


«Πιστεύω πολύ στην τουρκική κοινωνία των πολιτών. Δυστυχώς, ενώ η Τουρκία έχει ένα λαμπρό Νομπελίστα, όπως τον Ορχάν Παμούκ (Νόμπελ Λογοτεχνίας 2006), τον διώκει γιατί λέει ότι η αρμενική γενοκτονία είναι γεγονός», πρόσθεσε.«Στη χώρα μας ζητούμε να σταματήσει η Τουρκία την προπαγάνδα της άρνησης της αρμενικής γενοκτονίας», τόνισε ο Ντεβετζιάν.Πατρίκ Ντεβετζιάν

«Ο νόμος αυτός δεν είναι νόμος ιστορικής μνήμης. Δεν περιορίζεται στην υπενθύμιση ιστορικών γεγονότων. Είναι ένας νόμος που τιμωρεί τον κατάφωρο αρνητισμό. Η λέξη κατάφωρος έχει τη σημασία της γιατί δεν εμποδίζει τον πνευματικό διάλογο», πρόσθεσε υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία για να έχει ισχύ νόμου.

«Είναι μια πολιτική πράξη: τη στιγμή που η Τουρκία θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση και να εμφανιστεί ως μια χώρα που υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο νόμος αυτός επιτρέπει να αποκαλυφθεί η στάση της στη διεθνή σκηνή και δείχνει σαφώς ότι η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε ο Ντεβετζιάν.

Η έγκριση του νομοσχεδίου από την Εθνοσυνέλευση προκάλεσε την οργή της Τουρκίας, η οποία ανακάλεσε αμέσως τον πρεσβευτή της στο Παρίσι και ανακοίνωσε πάγωμα της στρατιωτικής συνεργασίας της με τη Γαλλία.

Γιασάρ Οζ: “Όταν έβαζα τις φωτιές στην Ελλάδα, ήμουν καλός! Τώρα με βάζετε φυλακή;”

Γιασάρ Οζ: “Όταν έβαζα τις φωτιές στην Ελλάδα, ήμουν καλός! Τώρα με βάζετε φυλακή;”, είπε στους δημοσιογράφους ο μαφιόζος- παρακρατικός- όργανο της ΜΙΤ Συγκλονίστηκε, δήθεν, η ελληνική κοινή γνώμη από την κυνική ομολογία του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι από τα μυστικά κονδύλια της Τουρκίας χρηματοδοτούνταν εμπρηστικές...ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Κι όμως. Ήταν γνωστό ότι πίσω από συγκεκριμένες πυρκαγιές σε δασικές και κατοικημένες περιοχές, βρίσκονταν Τούρκοι πράκτορες και παρακρατικοί που χρηματοδοτούνταν από την “μητέρα Τουρκία”. Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες το γνώριζαν αυτό, εδώ και χρόνια.


Και μάλιστα, το πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, Σάββας Καλεντερίδης, είχε προτείνει να σταλεί στην Τουρκία Έλληνας εισαγγελέας για να ανακρίνει συγκεκριμένο Τούρκο που είχε ομολογήσει για τις δασικές πυρκαγιές, ή να ζητηθεί η έκδοσή του. Όμως, δεν κουνήθηκε φύλλο. Και, για να μη λέμε αερολογίες ότι οι κυβερνήσεις Σημίτη και Παπανδρέου “έψαξαν και δεν βρήκαν στοιχεία” (όχι ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έκανε κάτι παραπάνω) παραθέτουμε εμείς τα αδιάσειστα στοιχεία του ρεπορτάζ.

Για να δούμε: Θα τολμήσει κάποιος εισαγγελέας να ανοίξει την έρευνα;

Η ελληνική Δικαιοσύνη, με την ιστορία του Εφραίμ, αφού δεν κάμφθηκε από τις πιέσεις, απέδειξε ότι μπορεί. Ας δούμε λοιπόν δύο από τα πρόσωπα: Γιασάρ Οζ: Ο Γιασάρ Οζ, ήταν μέλος τουρκικής παρακρατικής οργάνωσης, η οποία κατευθυνόταν από τη ΜΙΤ και είχε σχέσεις με τη μαφία. Ουσιαστικά, ο Οζ, ήταν το “δεξί χέρι” του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, Αμπντουλάχ Κατλί που σκοτώθηκε στο δυστύχημα του Σουσουρλούκ, το 1996. Μέσω του Κατλί, ο Οζ, είχε γνωρίσει τον Μεχμέτ Αγκάρ, πρώην βουλευτή και, τότε, αρχηγό της Αστυνομίας της Τουρκίας. Η οργάνωση που κατηύθυναν, έκανε εμπόριο σκληρών ναρκωτικών, διακίνηση λαθρομεταναστών και άλλες “βρώμικες δουλειές”.

Οι περισσότεροι που θα μπορούσαν να μιλήσουν, σκοτώθηκαν σε περίεργα ατυχήματα. Ο Οζ, όμως, τη γλίτωσε. Και όταν συνελήφθη με 10 κιλά ηρωίνη, “κελάηδησε”. Όταν τον πήγαιναν στη φυλακή, ήταν συγκεντρωμένα τηλεοπτικά συνεργεία. Τότε ο Οζ, έριξε τη “βόμβα”, ελπίζοντας ότι θα εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί και θα γλιτώσει τη δολοφονία του στις τουρκικές φυλακές: “Όταν έβαζα φωτιές στην Ελλάδα, ήμουν καλός! Και τώρα, με κλείνετε στη φυλακή”;

Ο Οζ, ήταν αποφασισμένος να το τραβήξει. Σε κατάθεσή του μάλιστα, υποστήριξε πως ο Αγκάρ μίλαγε συνέχεια με την τότε πρωθυπουργό, Τανσού Τσιλέρ. Σε μια από αυτές τις συνομιλίες, ο Οζ βρισκόταν μαζί με τον Αγκάρ, όταν αυτός μίλαγε με την Τσιλέρ στο τηλέφωνο: “Έχω δίπλα μου τον ήρωα”, της είπε. Προφανώς και ο Αγκάρ αναφερόταν στις μεγάλες πυρκαγιές στο ανατολικό Αιγαίο και τη Μακεδονία. Ο Σάββας Καλεντερίδης πρότεινε τότε να ζητήσει η Ελλάδα την έκδοση του Οζ στη χώρα μας, ή να μεταβεί εισαγγελέας εκεί να τον ανακρίνει. Περιέργως, τίποτα δεν έγινε.
Οι άνδρες της ΕΥΠ θεωρούσαν τότε ότι πιθανότατα ο Οζ ήταν ο δράστης της μεγάλης πυρκαγιάς στην Ικαρία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα. Πέρασε από το μυαλό σας ότι δεν ήταν ικανός για φόνους; Ο Οζ εκτίει ποινή σε τουρκικές φυλακές, επειδή ο κύριος ρόλος του, ήταν οι δολιοφθορές και οι δολοφονίες Κούρδων.

"Στα άκρα" πάει η σύγκρουση Ρωσίας-Βουλγαρίας

Με αγωγή ίσως και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για διαφυγόντα κέρδη, θα απαντήσει η Ρωσία στην απόφαση της φιλοδυτικής κυβέρνησης του πρώην "μπράβου", πρωθυπουργού Μ.Μπορίσοφ για ματαίωση χωρίς λόγο (αφού η περιβαλλοντική μελέτη είχε δώσει το "πράσινο φως") του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.
Ο πανίσχυρος στην Ρωσία - και όχι μόνο - υπουργός Ενέργειας της χώρας, Σεργκέϊ Σμάτκο δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξουν και "διπλωματικές παρενέργειες" πέρα από την οικονομικές προαναγγέλλοντας έτσι μία σύγκρουση "εφο όλης της ύλης" της Ρωσίας με την Βουλγαρία. Oυσιαστικά προαναγγέλλει την έναρξη διπλωματικής, οικονομικής και όχι μόνο, σύγκρουσης με τη Βουλγαρία αναφορικά με την αρνητική συμπεριφορά της δεύτερης.
Το Κρεμλίνο προτίθεται να ζητήσει «οικονομικό αντιστάθμισμα» από τη Σόφια ως «ικανοποίηση» αφού σύμφωνα με τον Ρώσο επίσημο, «πρέπει να πραγματοποιηθεί απογραφή των δαπανών που έγιναν και σύμφωνα με τις υφιστάμενες διαδικασίες θα προβληθούν στη βουλγαρική πλευρά για εξόφληση, αλλά και των κεδρών που είχαν υπολογιστεί να αποκομιστούν».
Η Βουλγαρία αποφάσισε να αποχωρήσει και επίσημα – μετά από 15 χρόνια ζωής του συγκεκριμένου στρατηγικής σημασίας ενεργειακού σχεδίου – από την κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού, κάτι το οποίο ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Σιμεόν Ντγιάνκοβ.
Φαίνεται ότι η Ρωσία μιλώντας για "αντισταθμιστικά" θα ζητήσει πολλά περισσότερα από την Βουλγαρία από αυτά που προέβλεπε το συμβόλαιο.

Ζητούμενο είναι το τι θα ζητήσει η Ελλάδα ως αντιστάθμισμα από την Βουλγαρία, αφού όσο ζημιώθηκε η Μόσχα, άλλο τόσο - και περισσότερο - ζημιώθηκε η Αθήνα. Εκτός των άλλων οι δύο χώρες είναι και μέλη της Ε.Ε.
Θα ζητήσει την παραδειγματική τιμωρία της Βουλγαρίας μέσω της Ε.Ε.; Αν ήταν ακόμα στην εξουσία η "κανονική" κυβέρνηση Παπανδρέου (τώρα έχουμε το 90% αυτής) είμασταν βέβαιοι ότι κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί, αφού από κοινού σαμπο΄τάρισαν τον αγωγό.Τώρα, απλά θα περιμένουμε...

Ιράν: Έτοιμο να αποκλείσει τα στενά του Χορμούζ!


Ένα βήμα βρίσκεται το Ιράν πριν από τον αποκλεισμό των στενών του Χορμούζ όπως δήλωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος Ali Rahimi προειδοποιώντας πως η χώρα του θα προχωρήσει στη διακοπή ροής πετρελαίου από τις χώρες του Κόλπου που περνά από τα στενά εάν η Τεχεράνη υποστεί, όχι επίθεση –όπως άφηνε να εννοηθεί μέχρι σήμερα- αλλά από κυρώσεις που θα επιβληθούν στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Η νέα αυτή απειλή έγινε γνωστή από το κρατικό πρακτορείο IRNA εν μέσω των συνεχιζόμενων ναυτικών γυμνασίων του ιρανικού Ναυτικού, που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
 «Εάν επιβληθούν κυρώσεις εναντίον του ιρανικού πετρελαίου, ούτε σταγόνα πετρελαίου δεν πρόκειται να περάσει από τα στενά του Χορμούζ», δήλωσε σήμερα ο Rahimi.
«Δεν έχουμε καμία επιθυμία για εχθροπραξίες ή βία, αλλά και η Δύση δεν θέλει να πάει πίσω το σχέδιό της για την επιβολή κυρώσεων. Οι εχθροί μας θα ακυρώσουν τα σχέδιά τους μόνο όταν τους βάλουμε στη θέση τους» συμπλήρωσε ο Ιρανός αντιπρόεδρος.
Από τα στενά του Χορμούζ περνά πάνω από το 1/3 των παγκόσμιων κινήσεων των τάνκερ και ο αποκλεισμός των στενών θα σημάνει  αναπόφευκτα μια νέα -πρωτοφανή στις διαστάσεις της- οικονομική κρίση, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης της τιμής του «μαύρου χρυσού».
Στο πλαίσιο του αποκλεισμού των στενών κινείται και τα μεγάλα αεροναυτικά γυμνάσια Velayat 90 που διεξάγει το ιρανικό Ναυτικό με την πραγματοποίηση βολών με πραγματικά πυρά και το σύνολο των κύριων μονάδων επιφανείας, υποβρυχίων και ελικοπτέρων. Μάλιστα η άσκηση εξελίσσεται και έξω από τα στενά του Χορμούζ μέχρι και την Ερυθρά θάλασσα.
Στην περιοχή βρίσκονται μεταξύ άλλων το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis (CVN 74) του  5ου Στόλου καθώς και δύο μεγάλα σκάφη αμφίβιων επιχειρήσεων τα USS Bataan (LHD 5) και  USS Makin Island (LHD 8) τα οποία μεταφέρουν και αεροσκάφη.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ απέναντι στην ιρανική προειδοποίηση, καθώς τόσο Ουάσινγκτον όσο και Τελ Αβίβ μιλούν για σκλήρυνση των κυρώσεων απέναντι στο Ιράν, κυρώσεις που θα περιλαμβάνουν περιορισμούς στις ιρανικές εξαγωγές, έτσι ώστε να το αποτρέψουν από τα από το να προχωρήσει στην απόκτηση πυρηνικού όπλου.
Από εκεί και πέρα και σε περίπτωση που το Ιράν προχωρήσει σε αποκλεισμό των στενών όλα τα σενάρια είναι ανοικτά.

Σκηνικό Ιμίων έστησαν οι Tούρκοι μεταξύ Χίου και Σάμου


Σκηνικό Ιμίων στήθηκε σήμερα το πρωί μεταξύ Σάμου και Χίου με τουρκικό φορτηγό πλοίο να εκπέμπει σήμα κινδύνου, να αρνείται την ελληνική βοήθεια και τελικά η περισυλλογή του πληρώματος εντός του ελληνικού χώρου αρμοδιότητας έρευνας και διάσωσης, να γίνει από τουρκικό παραπλέον σκάφος.
Πιο αναλυτικά το τουρκικό πλοίο φορτηγό πλοίο DOGU HASLAMAN εξέπεμψε σήμα κινδύνου σήμερα 27 Δεκεμβρίου στις 10.55, ενώ βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου σε απόσταση 18 μιλίων βορειοδυτικά της Σάμου εντός του FIR Αθηνών στην περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας.
Το ελικόπτερο SAR Super Puma της ΠΑ απογειώθηκε με εντολή του ΕΚΣΕΔ μόλις τρία λεπτά μετά την λήψη του σήματος από το τουρκικό φορτηγό πλοίο, στις 10.58 αποδεικνύοντας την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα των πληρωμάτων και των μέσων της ΠΑ στον τομέα της έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Παράλληλα δύο ταχύπλοα του ΛΣ έφτασαν στο σημείο που βρισκόταν το τουρκικό πλοίο για να προσφέρουν βοήθεια στους ναυαγούς. 

Κατά την άφιξη του ελικοπτέρου της ΠΑ στο σημείο που το τουρκικό πλοίο βρισκόταν, το
12μελές πλήρωμα του DOGU HASLAMAN είχε ήδη μεταβεί με σωστική λέμβο στο παραπλέον φορτηγό πλοίο PIRIREIS.

Το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου αρνήθηκε την παροχή βοήθειας από τους διασώστες του ελικοπτέρου της ΠΑ και επιβιβάστηκε στο PIRIREIS, αναφέροντας ότι αναμένουν τουρκικά μέσα να τους παραλάβουν. Ο λόγος: "Δεν είναι ελληνικής αρμοδιότητας η περιοχή έρευνας και διάσωσης"! Παράνομος 100%  ο ισχυρισμός, αλλά ελέχθη.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχο σκηνικό είχε εξελιχτεί το βράδυ των Χριστουγέννων το 1995 όταν το τουρκικό πλοίο Φιγκέν Ακάτ είχε προσαράξει σε αβαθή ύδατα κοντά στις βραχονησίδες Ίμια και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο Καλύμνου που είναι και το πλησιέστερο στην περιοχή διέθεσε ρυμουλκό για να αποκολλήσει το τουρκικό πλοίο από τα αβαθή, αλλά ο πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και άρα αρμόδιες για την παροχή βοήθειας ήταν  οι τουρκικές αρχές.
Την όλη επιχείρηση παρακολουθεί διακριτικά και σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού

Ρωσία και Ισραήλ ζητούν άμεση έναρξη γεωτρήσεων νότια της Κρήτης!

«Δεν χρειαζόμαστε πρόσθετα στοιχεία για να ξεκινήσουν άμεσα οι έρευνες» δήλωσαν τόσο η Gazprom και η Rosneft, όσο και η ισραηλινή Delek, αφού έχουν βεβαιωθεί για την ύπαρξη τεράστιων κοιτασμάτων και θεωρούν ότι από την στιγμή που αναλαμβάνουν αυτές το ρίσκο της γεώτρησης σε σημεία που θα επιλέξουν αυτές, δεν υπάρχει κανένας λόγος από την ελληνική κυβέρνηση να μην δώσει το «πράσινο φως» για να προχωρήσουν άμεσα σε δοκιμαστικές γεωτρήσεις.
Μάλιστα όμως χαρακτηριστικά είπε ένας Ρώσος αξιωματούχος στο περιθώριο της συνεδρίασης της Mεικτής Eνεργειακής Eλληνο-Ρωσική Ομάδα Εργασίας που συνεδρίασε στο υπουργείο στις 12 Δεκεμβρίου:
«Δεν καταλαβαίνουμε τι σας κοστίζει να προχωρήσουμε με δικές μας δαπάνες σε άμεση γεώτρηση στα σημεία που εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν κοιτάσματα. Αν αποτύχουμε δεν σας κοστίζει τίποτα, ίσα-ίσα που θα περιοριστούν οι προς έρευνα περιοχές. Αλλά αν πετύχουμε, εμείς θα έχουμε μερίδιο σε ένα ακόμα κοίτασμα από τα δεκάδες μεγάλα κοιτάσματα που αξιοποιούμε σε όλο τον πλανήτη. Εσείς όμως θα σωθείτε. Σε μερικούς μήνες μπορεί να σας αρπάξουν το κοίτασμα για πενταροδεκάρες. Αν μέχρι τον Μάρτιο βρεθούν αυτά που υπολογίζουμε, αλλάζουν πολλά πράγματα στην τύχη της Ελλάδας»!
Μάλιστα η πιο πάνω θέση, αποτυπώθηκε και στο επίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου, με κομψό, βέβαια, τρόπο, όπου αναφέρθηκαν επί λέξει τα εξής για το θέμα της έναρξης γεωτρήσεων νότια της Κρήτης από την Ρωσία: «Η ρωσική αντιπροσωπεία στάθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έρευνα υδρογονανθράκων σε χερσαίες και υπεράκτιες περιοχές της Ελλάδας, που προωθεί το ΥΠΕΚΑ».
Η επιτροπή συνεδρίασε, την Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου. Το ΥΠΕΚΑ εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Καθ. Κώστα Μαθιουδάκη, ενώ τη ρωσική πλευρά εκπροσώπησε ο Σύμβουλος του Υπουργού Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Kirill Gadzacev και σε κάποια φάση της συνεδρίασής της παραβρέθηκε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.
Μάλιστα δια της διπλωματικής οδού έχει υπάρξει από την Ρωσία η διαβεβαίωση στην Ελλάδα ότι «Δεν έχετε να φοβάστε τίποτα και από κανέναν αν υπάρξει κάποιος που παράνομα θέλει να διεκδικήσει μερίδιο από τον ορυκτό σας πλούτο», τονίστηκε και εννοούσαν φυσικά την Τουρκία.
Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο βρίσκεται και η επιμονή του Ισραήλ, όπου η Delek δήλωσε ότι «Δεν θέλει τα αποτελέσματα των ερευνών, ξέρει που να κάνει τις γεωτρήσεις με 100% δική της επιβάρυνση σε ότι αφορά το κόστος πιθανής αποτυχίας»!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί και ειδικά η Υπηρεσία Φυσικών Πόρων, βρίσκονται στα χέρια της κυβέρνησης του Ισραήλ, ενώ έχουν διαβιβαστεί στη DELEK με αποτέλεσμα η εταιρεία να φαίνεται έτοιμη να προσχωρήσει σε επενδύσεις στην Ελλάδα θεωρώντας πως η επιτυχία είναι βέβαια.
Βέβαια, καλά όλα αυτά, αλλά φαίνεται ότι οι ισχυροί παίκτες, πρώτα οι ΗΠΑ (οι οποίες θεωρούν αυτονόητο ότι θα έχουν την εκμετάλλευση, μέσω των εταιρειών τους, των κοιτασμάτων αυτών ειδικά αν αφορούν πετρέλαιο) και κατά δεύτερον η Ε.Ε., για ανεξήγητους λόγους θέλουν να καθυστερήσει η όλη διαδικασία.
Εξ ου και η στροφή 180 μοιρών του υφυπουργού Γ.Μανιάτη μέσα σε λίγες ημέρες που ενώ είχε εμμέσως προαναγγείλει στην Ολομέλεια της Βουλής άμεση έναρξη γεωτρήσεων απαντώντας σε σχετική πρόσκληση του βουλευτή και υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ. Π.Παναγιωτόπουλου, λίγες ημέρες μετά σε Επιτροπή της Βουλής, μίλησε για «διαδικασία χρόνων».
Για να επιβεβαιωθεί φαίνεται ο Ρώσος που υποστήριξε ότι «Θα σας πάρουν τα κοιτάσματα για πενταροδεκάρες» εννοώντας ότι μετά την επικείμενη ολική πτώχευση η κρατική περιουσία θα περάσει στον έλεγχο των δανειστών ή των προστατών…
Γιατί τέτοια αγωνία για τα κοιτάσματα νότια της Κρήτης: Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Α.Φώσκολου η αξιολόγηση γεωλογικών, γεωχημικών και λοιπών γεωστοιχείων, που έχουν δημοσιευθεί κυρίως από ξένους επιστήμονες, μας υποδεικνύει την ύπαρξη μεγάλων αποθεμάτων υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης και ειδικότερα εντός της Μεσογειακής Ράχης, έκτασης περίπου 80.000 Km2, με μεγάλο μέρος της να βρίσκεται εντός της ελληνικής Α.Ο.Ζ που έχει ήδη καθοριστεί από το υπουργείο ΠΕΚΑ.Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φώσκολος, από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων η Κρήτη για 25 χρόνια θα πάρει 1,2 δισ. ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Φώσκολος στην ομιλία του παρέθεσε στοιχεία Νορβηγών επιστημόνων, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα κάτω από την Κρήτη είναι της τάξεως των 20 -22 δισ. βαρέλια πετρέλαιο, ενώ σε αυτά μπορούν να προστεθούν και περίπου 20 δισ. βαρέλια πετρελαίου που βρίσκονται στη ζώνη του Ηροδότου, δηλαδή 150 -175 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας.

Ρωσία και Ισραήλ, όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του ΥΠΕΚΑ , ζήτησαν επίσημα από την κυβέρνηση Παπαδήμου να ξεκινήσουν ΆΜΕΣΑ γεωτρήσεις στην θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, εντοπισμού υδρογονανθράκων, χωρίς να περιμένουν τα χρονοβόρα αποτελέσματα των ερευνών του ΥΠΕΚΑ, αφού όπως ισχυρίζονται, "Γνωρίζουν πολύ καλά που υπάρχει πετρέλαιο και φυσικό αέριο».